luni, 25 mai 2015

L'esprit de l'escalier (sau primul meu Bookfest ca autor)

S-a încheiat Bookfestul și am mai clădit două turnulețe de cărți care așteaptă să fie citite, s-a încheiat și lansarea „Feliilor de lămâie”, așa că e momentul să pun câteva poze și să zic cum a fost.

Nu știu cum a părut celor de față, pentru mine a fost emoționant, cu un Florin Iaru plin de vervă (o să-l vedeți în prima dintre înregistrările de mai jos), cu Luminița Corneanu căreia îi așteptam cuvintele cu îngrijorare (și din păcate doar puțin din ceea ce a zis se poate asculta pe a doua înregistrare, cred că Adrian tocmai luase o mică pauză), cu prima mea întâlnire cu Lucian Dan Teodorovici, pe care-l știam doar de la telefon și pe care abia așteptam să-l cunosc.

Cât despre speech-ul meu (tot în înregistrarea a doua), este o ilustrare perfectă a ceea ce francezii numesc „l'esprit de l'escalier”, când se referă la cuvintele și replicile alea grozave care-ți vin în minte după ce ai plecat, ai închis ușa și cobori pe scări. Fiindcă eu îmi închipuisem că voi scăpa doar citind câteva pagini din carte, dar n-a fost așa și, în vârtejul ăla de emoții, a trebuit să improvizez în funcție de ce au spus cei dinaintea mea. Și abia pe urmă mi-am dat seama câte lucruri aș mai fi vrut să spun sau măcar să le spun mai frumos.



Și o poză cu câștigătoarea lămâiului


 Aici sunt cele două înregistrări (făcute cu telefonul pe lung, deci scuzați calitatea).





În încheiere țin să le mulțumesc invitaților, Luminița Corneanu, Florin Iaru și Lucian Dan Teodorovici, care au vorbit atât de frumos despre carte, încât m-ar fi convins și pe mine J

Și bineînțeles, organizatoarelor, Ana-Maria Tăbârcă și Claudia Fitcoschi, pe care am reușit în sfârșit să le cunosc.

Și încă o poză, tot pe post de mulțumire ;)



(AV - mai 2015)

miercuri, 20 mai 2015

Lansare „Felii de lămâie” la Bookfest 2015

„Feliile de lămâie” vă așteaptă la standul Editurii Polirom de la Bookfest - Salonul Internațional de Carte București 2015 (Pavilionul C2, Romexpo).
Lansarea va fi sâmbătă 23 mai la ora 17:30Vor vorbi despre carte Luminița Corneanu, Eli Bădică și Florin IaruModerator Lucian Dan Teodorovici.

Și ca să nu fie intimidate de asistență, feliile de lămâie vor sta la umbra unui mic copăcel (lămâi, bineînțeles) care va merge, după tragerea la sorți de la sfârșitul lansării, la unul dintre cumpărătorii cărții. Priviți numai cât de frumos este, iar lămâile nu sunt legate cu sfoară, garantez :)






Programul general al evenimentelor de la Bookfest este aici

Programul evenimentelor Polirom și Cartea Românească la Bookfest aici.

vineri, 8 mai 2015

Plăceri administrative

Azi, că tot ne-am întors mai devreme din concediu și aveam o zi liberă, am zis să rezolvăm tot felul de probleme mai mult sau mai puțin administrative.

Adică:

Eu am petrecut 65 de minute la clinica Regina Maria așteptând să fac niște analize de rutină (nemâncată și fără cafea - deci gata să mușc). Aici este singurul sediu RM unde nu se fac programări, mi-a spus domnișoara indiferentă de la recepție. De ce, am întrebat eu. A dat din umeri și mi-a zis ce număr de ordine am. Și că am de așteptat cam o oră (a apreciat bine, nimic de zis). Așa e mereu, mi-a zis o doamnă de la coadă. De unde să știu că era mai bine să mă programez în celălalt capăt al Bucureștiului și să-mi petrec ora respectivă în trafic. Am încercat să conving lumea de la coadă să facă reclamație, în fond e clinică privată unde plătești o grămadă de bani pe abonament sau pe serviciile medicale, dar a fost apatie totală. Probabil nimeni în afară de mine nu a făcut. 

În timpul ăsta Adrian a făcut piața, a mers la poștă (asta nu era planificat, dar în lipsa noastră apăruseră două bilețele din alea drăgălașe în cutia poștală) și chiar a reușit să ia plicul respectiv. Bine, să nu credeți că deodată poșta română a început să funcționeze perfect. Cred că a fost el norocos, fiindcă s-a deschis un ghișeu separat pentru cei care aveau de ridicat chestii care nu erau de la ANAF. La celelalte ghișee se înghesuia o mulțime dezorganizată și nedumerită care flutura bilețele pe care scria ANAF. Un domn mai în vârsta se mira că e pe numele fetei lui care a plecat din România acum 22 de ani. Cei de la coadă l-au sfătuit să nu ia plicul, dar se pare că el a rămas.

După episodul cu poșta Adrian s-a dus plin de speranță să facă cerere de pașaport. La noi în cartier, unde auzise că nu se stă la coadă și totul merge repede. Cu cravata în buzunar (J) s-a apropiat doar de sediu și a constatat că poșta era o amintire plăcută. Coada dădea pe afară de oameni cu hârțoage în mâini. Așa că a renunțat la pașaport gândindu-se că ne-au mai rămas destule cetăți nevizitate prin Ardeal.


(AV - mai 2015)